Halvera matsvinnet till 2030,  Lärande för hållbar utveckling,  Rädda Maten Skåne,  Reportage,  Söderslättsgymnasiet

Hur kan vi minska matsvinn?

Emil som läser på administration- och handelsprogrammet på Söderslättsgymnasiet har gjort en undersökning om matsvinn och i synnerhet hur butiker hanterar matsvinn. Det redovisas i ett reportage som han nyligen berättade om inför en grupp elever från olika gymnasieprogram. Här följer ett utdrag ur reportaget:

Matsvinnet är ett globalt problem och hur stort det faktiskt är förstår man när följande siffror redovisas:

  • Var femte matkasse som du bär hem slängs – helt i onödan.
  • 56 kilo fullt ätbar mat slängs per person och år
  • En tredjedel av all mat som produceras slängs

Samtidigt går miljontals människor hungriga. Så kan vi ju inte ha det. Orsakerna varierar, men ofta beror det på överproduktion, förpackningsbyten, säsongsvaror samt kort eller passerat bäst före-datum.

I min intervju med Willys i Vellinge berättar personalen och butikschefen om matsvinn. Willys har en kampnj som heter “Svinnsmart”. Mats butikschefen  berättade för mig kortsiktigt om hur de löser frågan om just matsvinn “det beror på vilken vara men exempelvis med frukt och grönt sänker vi priserna för att minska matsvinn och slöseri”.  Willys brukar alltid ha dessa varor uppe på hyllor där de också har sänkt priset med “25 eller 50% för att locka kunder och minska slöseri, vilket har funkat “rätt så bra” säger han. Nästan varje avdelning kolonial, bröd, frukt och grönt, mejeri, kött och ibland kassa har åtminstone en sådan här hylla, de är ett lätt men effektivt sätt att hantera matsvinn. Dessutom på deras websida konstaterar de att “mat som inte längre kan säljas skänker vi till välgörenhetsorganisationer. Välgörenhet istället för svinn” är Willys insats för att se till att “bra mat kommer dit där den verkligen behövs istället för att hamna i soporna”.

Willys har också affischer om Svinnsmart i sina butiker och även utanför, du kanske har sett några vid busstationer eller liknande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *