Rädda Maten Skåne

Vad har pizza och poesi gemensamt?

Presentation under Hållbar utvecklings årstämma

Varmt tack Hållbar utveckling Skåne som i samarbete med Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Sparbanken Syd och SYSAV uppmärksammat och belönat vårt hållbarhetsarbete med ett stipendium. Det möjliggjorde en hållbar pizzabrunch där barn, unga, lärare, pensionärer, föräldrar, kommundirektören, politiker, omgivande samhällsaktörer m. fl. fick mötas och prata om hållbar mat, avnjuta den vegetariska pizzan Amore Vegetariano och skapa poesi om matsvinn tillsammans.

Barnen på Klagstorps skola och ungdomar från olika gymnasieprogram på Söderslättsgymnasiet har tillsammans med den lokala restaurangen Casablanca samskapat för att bidra till hållbar utveckling såväl lokalt som globalt. Arbetetsprocesserna fram till vår “happening” har utgått från ett innovativt designperspektiv där barn och unga har en medskapande roll i demokratiska arbetsprocesser som ger att utveckla djupa kunskaper och handlingskompetens. Vi har haft berikande samtal och gissat kring framtidens mat, vi har talat om matens påverkan på hälsan; 800 miljoner människor går hungriga i världen samtidigt som 2.4 miljarder lider av övervikt eller fetma…Vi har haft fördjupade samtal om matsvinn. Det är obegripligt att vi slänger kring en tredjedel av all mat som produceras… Somliga svälter och andra blir överviktiga…Vi har gått från ord till handling och gjort något åt saken. Vårt initiativ är ett praktiskt exempel på att tänka globalt och agera lokalt. Pizzan som eleverna skapat samlar in pengar så att fler barn i fattiga och utsatta delar av världen ges möjlighet att gå i skolan.

Från oss till er: pizzan och poesin som förändrar världen

Filmen har vi skapat för att delge er vårt betydelsefulla hållbarhetsarbete som vi är väldigt stolta över. Vi tror på utbildning för ett livslångt lärande och möjligheten att få inkluderas i lärmiljöer som kännetecknas av gemenskap, meningsfullhet, medskapande och gemensamt kunskapande. Följ med på vårt spännande äventyr framöver “Världens utmaningar är världens möjligheter” (Agenda 2030-delegationen).

Vi önskar er en fin dag och en givande årsstämma!

Bästa hälsningar

Barn och unga på Klagstorps skola och Söderslättsgymnasiet. Maria, Eva, Jane, Gitte, personalen i skolköket och andra medskapare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *